A módszertani szakképzés célja a kreatív és interaktív módszerek átadása a csoportokkal dolgozó segítő szakemberek számára. A képzés alatt a résztvevők megismerik a csoportdinamika alapelveit, kihívásait és az alkalmazandó technikákat. Elsajátítják a szerepelmélet kérdéseit, a folyamattámogatás és tervezés lépéseit.

A három nap alatt a klasszikus pszichodráma szemléletében és annak nyelvezetét használva fogunk dolgozni, a spontaneitás és a kreatívitás fejlesztését állítva a középpontba.

Egyesületünk, a magyarországi Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) és a Vitakultúra Egyesület partnerként vesz részt a 2022 április és 2023 szeptember időszakban megvalósításra kerülő Erasmus + KA210-ADU - kisléptékű partnerségek a felnőtt tanulás területén megvalósításra kerülő projektben.

Egyesületünk, az Európai Unió Erasmus+ programjának a támogatásával, részt vesz külföldi partnerekkel olyan projektekben, melyek elsődleges célja az általunk alkalmazott módszerek népszerűsítése, fejlesztése és alkalmazása.

A csoportokkal és közösségekkel való munkánk mellett egyesületünk célja, hogy a pszichodráma és szociodráma módszerét elérhetővé tegye, népszerűsítse és ezekben a módszerben való fejlődést és képződést biztosítsa, a saját szakmai közössége,valamint további érdeklődők számára.

A pszichodráma és a szociodráma számunkra az a keret amely lehetővé teszi a csoport és az egyén számára, hogy a cselekvés során felfedezzék a múlt, a jelen és a jövő egyéni, társadalmi és kulturális erőit, amelyek hatással vannak az életükre. A pszichodráma az egyéni felelősségvállalást sugallja, a szociodráma a közösségben való működés újraértelmezését célozza meg.

Folytatva az előző években elkezdett munkát 2022. április 1-3. között, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megszervezzük a Szak Mai Szerepeink - műhelymunka és szakmai önismeret programot.

A Panta Rhei Egyesület égisze alatt 2014 óta szervezünk olyan közösségfejlesztő programokat, amelyben a pszichodráma és playback-színház interaktív, kapcsolatteremtő erejét használjuk, inspirálva a programjainkon résztvevő személyeket, hogy tudatosan éljenek és szerepet vállaljanak a saját, valamint közösségünk életében.

Folytatva az eddigi építkezést, 2021 július 16-18 között, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megszervezzük az első Playback-színház és pszichodráma tábort, amellyel a célunk az, hogy saját élmény megélése által még közelebb vigyük az érdeklődőkhöz ezt a két módszert, amely a mindennapi élethelyzetekben alakított társas szerepek és viszonyok felidézését és elemzését teszi lehetővé a résztvevők számára, oly módon, hogy a hétköznapi helyzeteket elmesélve, a playback-színház azonnali módján visszaadva ránézhetnek külső szemlélőként vagy a pszichdráma színpadán újrajátszhatják.

2017 októberében, egy playback alapképzés alatt szerzett élmény és az azt követő lelkesedés következtében megalakult a Sepsi Playback Társulat, melynek 10 tagja van. Azóta minden második szerda “playback szerda” lett a társulat tagjainak a napirendjében. Ezeken a délutánokon playback-technikákat próbálunk, és közösen gondolkodunk a playbackről, ennek szerepéről a saját és a szűkebb vagy tágabb közösségünk életében, valamint azon, hogy a playback-előadások milyen eszközt szolgáltathatnak különböző közösségformáló tevékenységek keretén belül. Ez utóbbi hozzátartozik a Társulatunk hosszútávú tervei közé is.

Játsszuk vissza! Éljük újra! Közösségfejlesztés Társadalmi Párbeszéd Színházzal

Egyesületünk, a magyarországi Vitakultúra Egyesület partnerként vesz részt egy innovatív gyakorlatok fejlesztésének, átadásának és megvalósításnak támogatására, továbbá az együttműködést, a társaktól való tanulást és az európai szintű tapasztalatcserét támogató közös kezdeményezések megvalósítását támogató Erasmus+ projektben. 

2018. április 21. – „Alkotás, teremtés, önkifejezés - playback-színház 3x” reseménysorozat.

A rendezvény célja a pszichológia és a művészetek találkozási pontjainak a feltérképezése.
A nap programjai a következő tevékenységek köré szerveződnek: pszichológia, grafika / psychografika, vers, színház - Pszínház.

Eseménysorozat, amiben a Playback Színház egy olyan felület, ahol találkozhat a pszichológia és a művészet, a külső világ a belső világgal valamint a néző a saját történetével.

2017. október 20-22. között 30 órás playback színházi alapképzésre hívunk.
A képzést a Nyitókör Közép-Európai Playback-Színházi Iskola Egyesület trénerei tartják.

Ha kedved van, 2017. október 20. án 15 órára gyere el a Míves Házba és próbáld ki, mit jelent a playback (visszajátszó) improvizációs színház, mit jelent velünk együtt lenni, játszani, elmesélni és megnézni történeteidet!

Playback alapképzés Sepsiszentgyörgy

Playback alapképzés
Beszámoló

2017. október 20-22. között, a Panta Rhei Egyesület szervezésében, a Nyitókör KEPSZI Egyesület trénereivel és a BGA Zrt támogatásával megvalósúlt az első Playback színházi alapképzés Sepsiszentgyörgyön.

A 30 órás alapképzés célja volt a playback színházat, mint műfajt, népszerűsíteni, különös fókusszal a közösségépítő szerepére és hatására, valamint a playback-színház társadalmi hasznosságának a megélése és átadása.

Tiszta szerepek - A kiégés megelőzése, a munkahelyi és magánéleti szerepeink közötti egyensúly megtalálása által

Sajtómegjelenés: Szárnyak és bilincsek (Családi örökségünk) | Háromszék, 2014. szeptember 29.

Jövőnk sikeres alakítása jelenünk megértésén alapul, amit múltunk feldolgozása biztosít – vallják a Pantha Rhei Egyesület szakemberei, akik a Bethlen Gábor Alap támogatásával kilencrészes ingyenes előadás-sorozatot indítanak Sepsiszentgyörgyön.”

© Panta Rhei Egyesület

 

logo facebook 1

Webfejlesztés: Digital Studio