A Panta Rhei Egyesület égisze alatt 2014 óta szervezünk olyan közösségfejlesztő programokat, amelyben a pszichodráma és playback-színház interaktív, kapcsolatteremtő erejét használjuk, inspirálva a programjainkon résztvevő személyeket, hogy tudatosan éljenek és szerepet vállaljanak a saját, valamint közösségünk életében.

Folytatva az eddigi építkezést, 2021 július 16-18 között, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megszervezzük az első Playback-színház és pszichodráma tábort, amellyel a célunk az, hogy saját élmény megélése által még közelebb vigyük az érdeklődőkhöz ezt a két módszert, amely a mindennapi élethelyzetekben alakított társas szerepek és viszonyok felidézését és elemzését teszi lehetővé a résztvevők számára, oly módon, hogy a hétköznapi helyzeteket elmesélve, a playback-színház azonnali módján visszaadva ránézhetnek külső szemlélőként vagy a pszichdráma színpadán újrajátszhatják.

Az esemény koncepciójának meghatározó eleme, hogy történeteink az életünk részei. Cselekvéseink és élményeink jelentéstartalmát történeteken keresztül kommunikáljuk. Történetekben álmodunk, emlékezünk, remélünk, hiszünk vagy esünk kétségbe, tervezünk, alkotunk, tanulunk, gyűlölünk, és szeretünk, tehát minden cselekedet történetként működik. A történetek a társas cselekvéseink kontextusában jelennek meg és így identitásunk és énképünk részeit képezik. Az élet eseményei ezen történetek által válnak láthatóvá, és nagyrészt ezek alapozzák meg a jövőbeli eseményekre irányuló várakozásainkat.

A történeteinkben megjelennek a saját értékeink. Ezen értékeken keresztül kapcsolódunk kisebb és nagyobb közösségeinkéhez: családi, baráti, munkahelyi és más szélesebb közösségekhez, amelyeknek részei, tagjai vagyunk. A történeteink, a bennük megjelenő értékeken keresztül magukban hordozzák a megéléseinket, magunkról, a másokról és a világról. A történeteinek az értékeken keresztül érnek össze.

Ezen történetek megelevenítésének kitűnő eszközei a playback-színház és a pszichodráma.

A tábor során az önismereti munkát és a módszertanok megismertetését egyaránt fókuszba helyezzük.

 

Playback-színház és Pszichodráma minitábor – 2021

© Panta Rhei Egyesület

 

Webfejlesztés:  Digital Studio

logo facebook 1