Játsszuk vissza! Éljük újra! Közösségfejlesztés Társadalmi Párbeszéd Színházzal

Egyesületünk, a magyarországi Vitakultúra Egyesület partnerként vesz részt egy innovatív gyakorlatok fejlesztésének, átadásának és megvalósításnak támogatására, továbbá az együttműködést, a társaktól való tanulást és az európai szintű tapasztalatcserét támogató közös kezdeményezések megvalósítását támogató Erasmus+ projektben.

A projektben a főpályázó a  Vitakultúra Egyesület.

A Panta Rhei Egyesület mellett  az ikladi  Szederfa Otthon - Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete és  komáromi  Tandem n.o vesznek részt.

A projekt célja,a visszajelző kultúra fejlesztése, a résztvevő szakemberek támogatása a konfliktus kezelési stratégiáik és visszajelzési kultúrájuk fejlesztésében, új megoldási modellek létrehozásában, egyéni fejlesztésen keresztül támogatva a közösségek és szervezetek hatékonyságát.

A projekt elsődleges célcsoportja a partnerszervezetek munkatársai, a segítő szakmák területén tevékenykedő szakemberek (pedagógusok, szociális munkások, mentálhigiénés szakemberek stb.), valamint a résztvevő szervezetek partnerei.

A programban arra kerűl a hangsúly, hogy a résztvevők egyéni személyiségfejlődésükön keresztül, az adott partnerszervezeten belüli
szerepüket megőrizve, tudatosítva használják a megszerzett új készségeket, kapcsolati és társadalmi kompetenciákat.
A megerősödött önbizalom, felelősségérzet és cselekvőképesség egyénként, de a megtartott szervezeti szerepen keresztül
teszi lehetővé a magasabb szintű részvételt az adott szervezet céljainak megvalósításában.

A fejlesztés során használt alapmódszertan a playback-színházra épít.

A playback színház a spontaneitást és kreativitást fejlesztő improvizációs alternatív színházi műfaj.

Az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába.

Egy palyback színházi előadáson nincs előre megírt forgatókönyv, a színészek a nézők érzéseit, hangulatait, történeteit játszák vissza (ezért a playback) improvizatív módon.

A playback-színház alkalmazott formájában használható közösségfejlesztésre, tréningeken, gyermek és felnőttképzésben, kompetenciafejlesztésre, önismeretre, konferenciák záró eseményeként, integráció elősegítésére,terápiás eszközként, stb

A program keretében 2018 ban,  három tanulási alkalom kerül megszervezésre amiben a playback színház kínálta módszertan és

technikák segitségével történik a visszajelző kultúra fejlesztése.

A tanulási alkalmak:

Panta Rhei Egyesület, Szepsiszentgyörgy, Március 21-26

Tandem n.o , Komárom, Június 14-17

Gyöngyház Egyesület Iklad,  November 15-18

A program során a képzés mellett, oktatófilm és kézikönyv készűl, valamint minden partnernél sor kerül egy Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSz) alkalom megszervezésére.

A Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSz)Vitakultúra Egyesület és Donáth Attila közös szellemi termékeként jött létre 2010-ben.

Társadalmi Párbeszéd Színház egy olyan esemény, ami egy nyilvános közösségi fórumot hoz létre, melyen egy adott témában érintett különböző társadalmi/közösségi csoportok  számára lehetővé teszi számukra, hogy irányítottan elmondják és meghallgassák egymás nézőpontját: történetét, gondolatait, érzéseit, egy adott témában.

eu flag co funded pos rgb right

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjában valósul meg.

A fenti leírásban foglaltak a Panta Rhei Egyesület véleményét tükrözik.

Az Európai Bizottság nem felelős az itt szereplő információk semminemű felhasználásáért.

s2smodern